Projecten

Recente publicaties en projecten

De verwondering

De verwondering - nieuwe editie

Met De verwondering gaf Hugo Claus in 1962 naar eigen zeggen voor het eerst de volle maat van zijn talent. Hij neemt de lezer mee op een huiveringwekkende hellevaart die cirkelt rond onze eindeloze fascinatie voor helden en mythes. De roman verwierf een klassieke status en heeft na meer dan een halve eeuw niets van zijn verontrustende uitwerking verloren. De aan de Universiteit Antwerpen verbonden tekstbezorgers Kevin Absillis en Wendy Lemmens baseerden zich op uitvoerig onderzoek van nooit eerder bestudeerde manuscripten, aantekeningen en dagboeken. In het speciaal voor deze uitgave geschreven nawoord tracht Kevin Absillis de helden uit deze raadselachtige roman finaal te ontmaskeren.Bestel

Hugo Claus. Familiealbum

Hugo Claus. Familiealbum

Hugo Claus. Familiealbum is gewijd aan de familie van Hugo Claus (1929-2008), een familie die de jonge, in kostscholen opgenomen Hugo voor zijn elfde levensjaar niet of nauwelijks heeft gekend. Een groot deel van zijn werk handelt over de gemengde gevoelens waarmee hij in het familieleven staat. Maar hij putte ook inspiratie uit de honderden verhalen die de familieleden, onder wie in het bijzonder zijn moeder en zijn broers, hem met grote gretigheid vertelden en die hij zorgvuldig in dagboeken, agenda’s en werkschriften vermeldde. Het boek beoogt ook meer licht te werpen op de duistere periode van en na de Tweede Wereldoorlog en op de turbulente jaren met Elly Overzier en de experimentele schilders en schrijvers in Parijs en Italië in de eerste helft van de jaren vijftig.Bestel

Waarom zijn helden gevaarlijk?

Kevin Absillis geeft een college voor de Universiteit van Vlaanderen waarin hij uitlegt hoe een typisch heldenverhaal wordt opgebouwd. Hij maakt duidelijk wat hoofpersonage Victor-Denijs de Rijckel uit De verwondering van Hugo Claus gemeen heeft met Harry Potter, Assepoester en Frodo Balings.

De verwondering - Videogame

We werken in het Clauscentrum aan een serious game waarin de speler in de huid kruipt van het hoofdpersonage van de roman De verwondering. Wie is hij? Waar is hij beland? En wat is er gebeurd? Door de game te spelen en raadsels op te lossen leert de speler de structuur van deze complexe roman kennen.

Hugo Claus. De jonge jaren

In deze biografie beschrijft Georges Wildemeersch de jeugdjaren van Hugo Claus tussen 1942 en 1949. De studie bestrijkt in grote trekken dezelfde jaren als de autobiografisch geïnspireerde roman Het verdriet van België. Wat beide, leven en werk, gemeen hebben, is de indrukwekkende ervaring die de Tweede Wereldoorlog voor de puber is geweest.

Bestel